Ceaiul – licoarea-minune care vine perfect în completarea unei clipe de relaxare după o zi grea, aliatul de încredere pentru întărirea sistemului imunitar sau băutura simplă, dar delicioasă, mereu la îndemână atunci când ai nevoie de un moment de răsfăț. Pe lângă gustul bun și proprietățile benefice pentru sănătate, ceaiul ascunde o mulțime de secrete și curiozități, iar noi vrem să îți împărtășim o mică parte dintre acestea
Curiozități despre ceai
- Ceaiul rece a fost inventat în perioada unui val de căldură. În anul 1904, în cadrul unei expoziții din orașul St. Louis, un comerciant pe nume Richard Blechynden a turnat o găleată de gheață în ceaiul pe care îl prezenta, pentru a-i convinge pe oamenii de acolo să îl încerce. Băutura a devenit rapid populară și este una dintre cele mai apreciate și în zilele noastre, în special pe durata sezonului cald.
- Te-ai întrebat vreodată ce țară este cea mai mare consumatoare de ceai? Conform www.worldpopulationreview.com, Turcia este în vârful clasamentului, fiecare locuitor consumând 3.6 kg de ceai anual. Ceaiul este un element reprezentativ pentru cultura Turciei, cel mai popular sortiment consumat fiind ceaiul negru, urmat de ceaiul de coacăze și de cel de tei.
- Ceaiul este la fel de hidratant precum apa. Poate ai auzit până acum că băuturile care conțin cofeină nu sunt luate în considerare atunci când vine vorba despre hidratare. De fapt, ceaiul este compus în proporție de peste 99% din apă, astfel încât calitățile hidratante ale acestuia contrabalansează orice efect diuretic.
- Multe tipuri populare de ceai provin din aceeași plantă. Atât ceaiul negru și verde, cât și cel oolong, provin din Camellia sinensis sau „arborele de ceai”. Diferența dintre acestea constă în metoda de procesare a plantei. Spre exemplu, ceaiul negru provine din frunze care sunt expuse la aer pentru o perioadă mai lungă de timp decât în cazul ceaiului verde.
- Plicurile de ceai au apărut din întâmplare în 1908, în SUA. Un comerciant de ceai din New York a trimis mostre ale produsului său sigilate în pungi de mătase la restaurante și cafenele din oraș. Cu timpul, acesta a descoperit că localurile preparau ceaiul direct în forma în care acesta era livrat, metoda devenind rapid populară.
Ceaiul este o enciclopedie în sine și nu încetează să surprindă cu toate informațiile fascinante pe care le dezvăluie la orice pas. Fie că vorbim despre istoria sa, varietatea de arome, beneficiile pentru sănătate sau modul în care se prepară și este servit în diverse culturi, mereu există ceva nou de descoperit despre această băutură.